Official Telegram Channel of Bahman Ansari  برگه بهمن انصاری در اینستاگرام  برگه بهمن انصاری در توییتر  Official Bahman Ansari's Facebook  Official Youtube Bahman Ansari

بررسی ریشه واژه‌های هندسه و ریاضیات در پارسی باستان

دو واژه هندسه و ریاضیات از واژگان پرکاربردی هستند که اغلب باور عموم بر این است که هر دو واژه عربی هستند. در این مقاله کوتاه قصد دارم تا این موضوع را بشکافم و معنای هر دو واژه را واکاوی کنم.

ریشه واژه هندسه

باور عمومی می‌گوید که ‏مهندس واژه‌ای عربی‌ و برگرفته از هندسه است! بسیار خب! حالا بفرمایید معنای هندسه چیست؟!

‎هندسه یک واژهٔ پارسی است که وارد زبان عربی شده است. این واژه در زبان پهلوی (پارسی میانه) هنداچک (handâčak) تلفظ می‌شد. در طی روند تلطیف زبان، هنداچک به انداچک و انداچه تبدیل شد. و نهایتا همین واژه است که در پارسی‌دری و سپس پارسی‌نو (فارسی) به “اندازه” تغییر یافته است.

امروزه گروهی از کُردها نیز بجای مهندس، همچنان می‌گویند «اندازه‌‌یار» (به رسم‌الخط کُردی: ئَه‌ندازیار) و در زبان لُری نیز «هَندا» در معنای اندازه به‌کار می‌رود.

ریاضیات در زبان پارسی باستان

‏دانش ریاضیات و محاسبه در زبان پارسی‌باستان: مزداهیک (mazdâhik) نامیده می‌شد. همین لغت است که بعدها وارد زبان انگلیسی شده و به صورت mathematic درآمده.

‏حال ببینیم مزداهیک یعنی چه؟

واژهٔ «مزدا» به معنای دانا می‌باشد. مثلا کلمهٔ مشهور اهورامزدا از دو بخش اهورا‌+مزدا تشکیل شده و معنای آن اهورای دانا است.

دنبالهٔ «هیک» در آخر این واژه نیز تلفظ قدیمیِ همان پسوند «ای» و «یی» است که امروزه در آخر بسیاری از کلمات مثل: زیبایی (زیبا+یی) کاربرد دارد. بنابراین خیلی ساده:

مزدا+هیک = دانا+یی

پس دانش مزداهیک به زبان امروزی: «دانش دانایی» است و از آن‌جایی که علم محاسبه اعداد، علمی نسبت به دیگر دانش‌ها سخت‌تر و به‌خصوص در زمانه‌ای که خبری از ماشین‌حساب و تکنولوژی نبود، کاری دشوار بود، افرادی که به این علم تسلط داشتند داناتر از دیگر افراد جلوه می‌کردند و بنابراین به این دانشی که امروز به نام ریاضیات می‌شناسیم، در قدیم «مزداهیک» یا به زبان سادهٔ خودمان، «دانش دانایی» می‌گفتند.

 

نویسنده: بهمن انصاری

بهمن انصاری


دانلود کتاب کتیبه‌های کوروشدانلود کتاب اساطیر ایرانیدانلود کتاب زرتشت و زرتشتیاندانلود کتاب شهریاران طبرستاندانلود کتاب انقلاب مشروطه
دانلود رمان مسلخ روحدانلود کرگدنیسمدانلود کتاب " سرزمین جذامی‌ها "دانلود کتاب آخرین یاغیدانلود کتاب چنین گفت حافظ


Home | SitemapRSS |

Google | Goodreads | LinkedIn | Crunchbase | ORCiD | WikiTree |

كليه حقوق مادی و معنوی، محفوظ است.

Copyright © 2020~Today  |  Design by Bahman Ansari & Book Cafe